Terveys

Grosseilla on monille isoille roduille tyypillisiä terveysongelmia, kuten lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriö, olkanivelen OCD ja vatsalaukun kiertymä. Jonkin verran esiintyy myös epilepsiaa, harmaakaihia, allergioita, pernan kiertymää, virtsanpidätysvaikeuksia, distichiasista ym. Melko tuoreena ongelmana grosseilla on tutkittu myös P2Y12 verihiutalehäiriötä.

Lonkkanivelen kasvuhäiriö:

Lonkkanivelen kasvuhäiriö eli "lonkkavika", (engl. hip dysplasia, HD) on koirien yleisin luuston ja nivelten kasvuhäiriö. Se voidaan määritellä perinnölliseksi lonkkanivelen löysyydeksi. Lonkat ovat syntymähetkellä silmämääräisesti normaalit, mutta muutokset alkavat jo pennun ensimmäisten elinviikkojen aikana. Löysyys johtaa reisiluun pään ja lonkkamaljan riittämättömään kontaktiin. Alueelle kohdistuu epänormaalin suuri paine, joka on sitä suurempi mitä pienempi kontaktialue on. Tämä voi johtaa mikromurtumiin ja lonkkamaljan mataloitumiseen. Noin vuoden iässä lantion luutuminen on täydellistä ja yleensä kipukin helpottaa tässä iässä.
Lonkkanivelen kasvuhäiriö johtaa usein nivelrikkoon. Nivelrikon kehittymisen aikatauluun ja tyyppiin vaikuttavat rotukohtaiset ja yksilölliset erot. Lonkkanivelen kasvuhäiriön perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta se periytyy kvantitatiivisesti eli siihen vaikuttaa useita eri geenejä. Myös ympäristöllä on vaikutusta lonkkavian ilmenemiseen ja vaikeusasteeseen.

Kyynärnivelen kasvuhäiriö:

Kyynärnivelen kasvuhäiriö (engl. elbow dysplasia, ED) on yleisin isojen ja jättikokoisten koirien etujalan nivelkivun ja ontumisen aiheuttaja. Kyynärnivelen kasvuhäiriön eri muotoja ovat varislisäkkeen (processus coronoideus) sisemmän osan sairaus, olkaluun nivelnastan (condylus humeralis) sisemmän osan osteokondroosi ja kiinnittymätön kyynärpään uloke (processus anconaeus). Kyynärnivelen inkongruenssia (nivelpintojen epäyhdenmukaisuutta) pidetään tärkeänä syynä kaikkiin edellä mainittuihin kasvuhäiriöihin ja myös se lasketaan kyynärnivelen kasvuhäiriöksi. Kyynärnivelen kasvuhäiriön periytyminen on kvantitatiivista eli siihen vaikuttaa useita eri geenejä.

Olkanivelen OCD:

Osteokondroosi (OC) on kasvuhäiriö, jossa ruston alainen luutuminen epäonnistuu, ja tämä aiheuttaa kyseiseen kohtaan rustovaurion. Joskus epäonnistunut luutuminen johtaa luukystan muodostumiseen (koiralla harvinaisempaa) ja tulehdusreaktioon nivelessä. Osteocondrosis dissecans (OCD) on tila, jossa irronnut rustopala havaitaan esimerkiksi röntgenkuvasta tai tähystyksessä. Olkanivelen osteokondroosimuutos sijaitsee olkaluunpään takaosassa. Osteokondroosi on monigeeninen perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttaa geenien lisäksi monia tekijöitä (nopea kasvu, liikunta, liiallinen ruokinta ja ylipaino, fyysinen trauma, verenkiertohäiriö ja hormonaaliset tekijät). Ruokinnalla ja pennun mahdollisella ylipainolla on merkitystä kliinisen sairauden kehittymisessä.

Vatsalaukun kiertymä

Mahalaukun kiertymä, eli niin kutsuttu torsio on erityisesti isoilla ja jättirotuisilla koirilla esiintyvä henkeä uhkaava sairaus. Syvärintainen ruumiinrakenne, suuret ruoka-annokset, syöminen vain kerran päivässä, ruoan hotkiminen ja liikunta juuri ennen tai jälkeen ruokailun ovat mahdollisia altistavia tekijöitä vatsalaukunkiertymälle. Luonteellakin saattaa olla vaikutusta: hermostuneilla koirilla mahalaukun kiertymää esiintyy muita enemmän. Torsion perinnöllisyydestä ei ole täyttä varmuutta.

Mahalaukun kiertymässä koiran mahalaukku alkaa kaasuuntua ja kiertyy akselinsa ympäri. Kiertymän seurauksena mahalaukku kaasuuntuu entisestään ja sen normaali verenkierto estyy. Laajentunut mahalaukku nostaa vatsaontelon sisäistä painetta ja painaa palleaa ja elimistön suuria verisuonia. Seurauksena koiralle kehittyy akuutti verenkiertovajaus (nk. shokki) ja hengittäminen vaikeutuu. Läheisestä anatomisesta yhteydestä johtuen perna kiertyy usein mahalaukun mukana.Koiralle kehittyy lähes aina jonkinasteinen sisäinen verenvuoto mahalaukun ja joskus myös pernan verisuonten repeämiseen liittyen. Lopulta mahalaukun seinämä voi mennä kuolioon ja jopa puhjeta. Hoitamattomana mahalaukun kiertymä johtaa kuolemaan.

Epilepsia:

Epilepsia on toistuvia kohtauksia aiheuttava aivojen sähköisen toiminnan häiriö, joka on koiran yleisin neurologinen sairaus. Epilepsiaa sairastavaa koira ei saa käyttää jalostukseen. Samoin on vältettävä sellaisten riskilinjojen yhdistämistä, joiden tiedetään tuottaneen epileptikkojälkeläisiä, niin kauan kun grosseille ei ole olemassa geenitestiä, jonka avulla sairauden kantajuus voidaan todeta. Epilepsiasta ei koskaan parane mutta sitä voidaan hoitaa lääkityksellä, jolla voidaan vaikuttaa kohtausten määrään, kestoon sekä voimakkuuteen. Lääkitys kestää koko koiran loppuelämän ajan ja se vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä eläinlääkärissä. Kaikkia koiria ei ole mahdollista hoitaa edes lääkkeillä.

P2Y12 Verenvuotohäiriö

P2Y12-geenistä löydetty mutaatio aiheuttaa vakavan verenvuotohäiriön grosseilla. Normaalisti sairastuneilla koirilla ei ole varhaisia oireita, kuten spontaania verenvuotoa, joka on tyypillistä useimmille verenvuotohäiriöille. Siksi vakava verenvuoto tapahtuu vammojen jälkeen tai leikkauksen aikana ensimmäistä kertaa ja päättyi kuolemaan monissa tapauksissa. Geenitesti on diagnostinen työkalu, jolla koira voidaan tarkistaa ennaltaehkäisevästi tämän vakavan verenvuodon alttiuden varalta. Meillä grosset geenitestataan, niin ettei tulevat pennut voi verenvuototautia sairastaa. Tämä olisi tärkeää tutkia jalostukseen käytettäviltä grosseilta!



Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita